Wizz Air este unul dintre principalii operatori de zbor utilizați de români. Aceasta s-a regăsit în utimii ani în topul celor mai populare companii aeriene și s-a extins considerabil pe rutele din România către Europa și nu numai. Însă punctele pozitive ale companiei par să nu mai fie atât de evidente.

Compania aeriană Wizz Air a avut un an extrem de complicat, de zboruri anulate, aeronave lăsate la pământ pentru o perioadă nedeterminată, la mii de clienți nemulțumiți și foarte multe plângeri. Previziunile pentru viitor par să fie pozitive, compania a luat inițiativă să încerce să rectifice o parte din probleme însă obstacolele au început deja să apară.

Probleme la motoare aeronavelor

În 2023, compania Wizz Air a anunțat că o parte din aeronavele din flotă vor rămâne la pământ pentru verificări suplimentare. Problema s-a dovedit să fie la motoarele producătorului american Pratt & Whitney. Conform companiei, aeronavele din grupul A320neos și A321neos au fost cele mai afectate de aceste motoare. Inițial, defecțiunile au fost găsite la doar 12 aeronave, încă în ianuarie 2024, numărul aeronavelor defectate a ajuns deja la 33, adică mai mult de 20% din flotă.

Conform dailynewshungary.com, compania WizzAir va fi nevoită să lase la pământ 45 din aeronavele din grupul A320neos până la sfârșitul lunii martie 2024. Pentru a compensa pentru lipsa a aproape un sfert din flotă, WizzAir a decis să prelungească contractele de închiriere a unor aeronave mai vechi, pe lângă închirirea unora noi.

Livrarea aeronavelor comandate pusă în așteptare

Pe lângă închirierea unor noi aeronave, în august 2023, compania a semnat un contract pentru a cumpăra încă 75 de aeronave din familia A321neo pentru a aduce flota la 565 de aeronave.

Intenția Wizz Air de a reîntregi flota nu se va realiza atât de repede. Conform ch-aviation.com, producătorul european de aeronave Airbus, va livra cu întârziere aeronavele compandate. Astfel, companiile aeriene precum Wizz Air, mai au de așteptat până să primească aeronavele comandate până la sfârșitul anului sau chiar până în primele luni ale 2025.

Rute anulate în România în 2024

Deși compania Wizz Air nu a declarat nimic concret legat de rutele anulate în către și dinspre România, este clar că o parte considerabilă din segmentele de zbor nu vor fi reluate anul acesta. Totuși, putem deduce că problemele tehnice majore și întârzierile de livrare pot fi un factor important. Cele mai afectate aeroportul sunt din București, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Târgu Mureș. Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca pare să fie cel mai afectat de anulările Wizz Air.

În plus față de anularea totală, compania a decis să rărească frecvența anumitor zboruri către și dinspre România. Iată un table al rutelor afectate de anulări:


















































































































Oraș din România

Oraș din străinătate

Dată anulare/suspendare

București

Praga - Cehia

Rută suspendată - 29.03.2024

București

Preveza - Grecia

Rută sezonieră - anulată 2024

București

Skiathos - Grecia

Rută sezonieră - anulată 2024

București

Jeddah - Arabia Saudită

Rută suspendată - 14.04.2024

București

Luxemburg - Luxemburg

Rută suspendată - 29.03.2024

Cluj Napoca

Viena - Austria

Rută suspendată - 30.03.2024

Cluj Napoca

Berlin - Germania

Rută anulată

Cluj Napoca

Lyon - Franța

Rută anulată

Cluj Napoca

Antalya - Turcia

Rută sezonieră - anulată 2024

Cluj Napoca

Malta - Malta

Rută anulată

Cluj Napoca

Abu Dhabi - Emiratele Arabe Unite

Rută suspendată - 29.03.2024

Cluj Napoca

Birmingham - Marea Britanie

Rută suspendată - 27.03.2024

Cluj Napoca

Liverpool - Marea Britanie

Rută anulată

Craiova

Paris BVA - Franța

Rută anulată

Craiova

Dortmund - Germania

Rută anulată

Craiova

Barcelona - Spania

Rută anulată

Craiova

Madrid - Spania

Rută anulată

Iași

Santorini - Grecia

Rută sezonieră anulată

Timișoara

Frankfurt HHN - Germania

Rută suspendată - 29.03.2024

Târgu Mureș

Dortmund - Germania

Rută suspendată - 28.03.2024

Târgu Mureș

Memmingen - Germania

Rută suspendată - 28.03.2024

Rute noi Wizz Air în 2024

În urma calificării echipei naționale a României, Wizz Air a introdus totuși câteva rute noi din România către Germania unde se va juca Campionatul European de Fotbal. Zborurile organizate de compania aeriană vor fi din București și Cluj-Napoca către orașele Munchen, Koln și Frankfurt.

Soluționarea zborurilor perturbate Wizz Air

Totate perturbările din ultimul an au adus la un număr considerabil de pasageri care au rămas în pierdere financiară. Compania aeriană Wizz Air are obligația să achite despăgubiri pasagerilor al căror zbor a fost perturbat. Călătorii au dreptul să obțină de la Wizz Air pentru zboruri anulate până la 600 de euro. În general, suma compensației este determinată de motivul anulării sau întârzierii zborului.

Astfel, când Wizz Air a început să anuleze primele zboruri din cauza problemelor tehnice, lăsând pasagerii în aeroport fără alte alternative de transport, aceștia ar fi avut dreptul atât la o despăgubire, cât și la rambursarea biletului de avion.


Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Iulie 2024 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.