Folosirea unei creme de protecție solară are mai multe beneficii pentru frumusețe, dar mai ales, pentru sănătate: poate preveni arsurile solare și poate întârzia apariția primelor semne de îmbătrânire a pielii.

Așadar, trebuie să o folosești de fiecare dată cânt te expui la soarele puternic pentru o perioadă lungă de timp, iar în continuare vei afla tot ce trebuie să știi despre crema cu factor de protecție solară (SPF) și cum să o alegi.

SPF30 sau SPF50 - care este diferența?

În primul rând, trebuie să știi că SPF (Sun Protection Factor) se traduce din limba engleză prin Factor de Protecție Solară și este asemănător unui scut împotriva razelor ultraviolete, protejând pielea de efectele negative ale expunerii la soare.

Așadar, diferența dintre cremele de protecție solară - SPF15, SPF30 și SPF50 – constă în cantitatea de raze solare pe care le poate bloca, astfel:


  • SPF15 blochează 93% din razele UV

  • SPF30 blochează 96,7% din razele UV

  • SPF50 blochează 98% din razele UV

Cum să alegi crema de protecție solară

În ceea ce privește valoarea SPF-ului, îți recomandăm să alegi un produs care să aibă cel puțin SPF 30, în timp ce persoanele cu pielea deschisă, copiii și bebelușii au nevoie de minim SPF50. Iată la ce mai trebuie să fii atent:


  • Alege o cremă de protecție solară cu spectru larg

Deoarece soarele emite două tipuri de raze ultraviolete, UVA si UVB, ai nevoie să fii protejat de amândouă. „Spectru larg” se referă la capacitatea unui produs de protecție solară de a proteja atât împotriva razelor UVA, cât și a razelor UVB, iar asta înseamnă cea mai bună protecție pentru piele.

Dacă razele UVA pătrund mai adânc în piele și pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii, cauzând riduri, linii fine și pete pigmentare, razele UVB sunt responsabile de arsuri solare și deteriorarea celulară, inclusiv cancer de piele.

Citeste si:
Cum să alegi crema de față potrivită pentru tenul tău - recomandări...
Cum să alegi crema de față...


  • Ține cont de rezistența la apă

O cremă de protecție solară rezistentă la apă este potrivită nu doar atunci când mergi la mare sau la piscină, ci și dacă transpiri. Înotul și transpirația pot să reducă din cantitatea de produs de pe suprafața pielii, crescând riscul de arsuri solare. Un produs rezistent la apă îți va oferi până la 80 minute de protecție chiar și atunci când îți petreci acest timp în apă.


  • Ține cont de tipul de piele pe care îl ai

Atunci când alegi o cremă cu protecție solară pentru față, este foarte important să optezi pentru varianta potrivită tipului de ten pe care îl ai: sensibil, uscat, gras sau predispus la acnee. Dacă vei alege un produs potrivit, îl vei folosi cu mai multă plăcere, fără să ai probleme la aplicare.

Citeste si:
Produse dermatocosmetice de TOP pentru tenul uscat și deshidratat
Produse dermatocosmetice de...

Spre exemplu, dacă ai pielea uscată, ai nevoie de o cremă cu protecție solară și efect hidratant care conține, spre exemplu, acid hialuronic. Pe de altă parte, dacă ai pielea grasă, predispusă la acnee, te vei împăca mai bine cu un produs pe bază de apă, care nu conține ingrediente comedogenice, ce pot bloca porii.

Ce cantitate de cremă de protecție solară să aplici

Un produs cu SPF nu își va putea îndeplini funcția dacă nu este aplicat în cantitate suficientă. De exemplu, pentru față și gât sunt suficiente două linii de produs, cât degetul arătător și cel mijlociu. În general, ai nevoie de minim 2 miligrame de produs per fiecare centimetru pătrat de piele, dacă vorbim de produsele sub formă de cremă sau loțiune.

De asemenea, atunci când aplici crema de protecție solară, nu uita și de alte zone ale corpului care îți pot scăpa, cum ar fi urechile, buzele și chiar pielea capului, dacă aceasta este expusă la soare.

Citeste si:
4 moduri de a vă întări pielea după pierderea în greutate sau sarcină
4 moduri de a vă întări...

În concluzie, crema de protecție solară este prietenul tău de încredere atunci când vine vorba de prevenția arsurilor și a semnelor de îmbătrânire. Folosește-o de fiecare dată când te expui la soare intens și vei avea parte de o experiență plăcută, fără grija urmărilor neplăcute pe care le pot avea razele ultraviolete.


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Iunie 2024 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.