3,5 milioane de persoane au avut de suferit cel mai mult la Port-au-Prince si in regiunile din apropiere, la aproximativ 17 kilometri de epicentrul cutremurului

Aproximativ 300.000 de oameni au ramas fara adapost, in timp ce doua milioane de persoane au nevoie de ajutor alimentar de urgenta, la trei zile dupa seismul ce a devastat capitala haitiniana. ONU incepe sa contureze un tablou al nevoilor umanitare imense de urgenta pentru tara in ruine, relateaza AFP.

In fata pagubelor ample, Natiunile Unite se pregateau sa lanseze un apel pentru fonduri de urgenta vineri, la New York. Organizatia a primit deja promisiuni de ajutor in valoare de 268,5 milioane de dolari din partea a aproximativ 20 de tari, institutii si companii. "Nevoile sunt enorme", a recunoscut directoarea biroului de informare al ONU de la Geneva, Corinne Moal-Vanian. "Ceea ce a fost facut pana acum reprezinta "doar o picatura intr-un ocean", emite Programul Alimentar Mondial (PAM).

Desi agentiile ONU refuza sa confirme cifra de 50.000 de morti prezentata de Crucea Rosie, "primele estimari arata ca 10% din locuintele din Port-au-Prince au fost distruse, ceea ce inseamna ca 300.000 de persoane au ramas fara adapost", a explicat Biroul de coordonare al afacerilor umanitare (OCHA) al ONU, intr-un raport.

In total, 30% din cladirile din oras ar fi devastate sau grav avariate, potrivit Agentiei pentru strategia internationala de prevenire a catastrofelor naturale. Misiunea de stabilizare a Natiunilor Unite in Haiti ( MINUSTAH), al careia sediu s-a prabusit, a anuntat cel putin 36 de morti in randul angajatilor si mentioneaza, de asemenea, ca 50% din anumite zone din capitala sunt distruse.

Tinand cont de numarul mare de persoane care au pierdut totul , PAM intentioneaza sa acorde asistenta alimentara de urgenta pentru doua milioane de persoane din cei noua milioane de locuitori ai Haiti, una dintre cele mai sarace tari din lume. "Oamenii nu pot pregati mancarea, nu au gaze, apa si nu au un loc unde sa manance", a explicat purtatorul de cuvant al PAM de la Geneva, Emilia Casella. "Incercam sa le aducem oameniilor proviziile pe care le avem la dispozitie. Deocamdata, ceea ce am reusit sa facem reprezinta doar o picatura intr-un ocean", a adaugat aceasta.

Agentia, ale carei rezerve au fost furate in capitala confruntata cu numeroase jafuri, pregateste trimiterea a noi provizii. Pentru aceasta mobilizare, PAM va avea nevoie de 100 de milioane de dolari pentru trei luni.

In asteptarea fondurilor, ONU incearca sa organizeze pe teren o asistenta umanitara confruntata cu "provocari logistice majore", cu un aeroport care functioneaza cu dificultate, un port in stare de nefunctionre si drumuri impracticabile, ceea ce face ca anumite zone sa fie inaccesibile. In plus, exista si o lipsa a mijloacelor de transport.

Prioritara ramane "cautarea si salvarea supravietuitorilor" prinsi in continuare sub daramaturi, a explicat purtatorul de cuvant al Ocha, la Geneva, Elisabeth Byrs. Deocamdata, ONU "nu mai are nevoie de noi echipe de salvare", dupa numeroasele sosiri din ultimele zile. Aeroportul a fost aglomerat joi si "prioritatea o reprezinta acum echipele medicale, medicamentele", a insistat Byrs, dand asigurari ca ONU "nu mai are deocamdata nevoie de spitale mobile".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.