IRCC, parte importantă a dobânzilor pentru creditele în lei, va sări de pragul de 4% în luna octombrie, ceea ce înseamnă sute de lei în plus la rata lunară. Îngrozitor este că până la anul va ajunge pe urmele indicelui Robor, la nivelul de 8%. Câți bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului și care este soluția analiștilor.

Câți bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului

Entuziasmul că plătesc dobânzi mai mici lunar față de alți datornici nu a ținut prea mult pentru cei cu împrumuturi în lei, raportate la IRCC. Indicele a crescut de la un trimestru la altul în ultimele luni.

„Ratele la credite vor creşte cam cu 17%, iar de anul viitor, de la 1 ianuarie, când va depăşi 5,7%, vor creşte cu peste 38%. Estimările nu sunt optimiste pentru anul acesta şi anul viitor”, a explicat Irina Chițu, analist financiar.

Mai clar, specialiștii se așteaptă că la jumătatea anului viitor IRCC să atingă valoarea actuală a Roborului, aproape 8%. Dacă se iau în calcul și marjele băncile care variază, în medie, între 2 și 3%, va înseamna o dobândă lunară de peste 10%.

De pildă, la un împrumut Prima Casă, în valoare de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, asta înseamnă că anul viitor un om ar urma să plătească o rată cu 900 de lei mai mare față de cea actuală, adică o creștere de 70%.

„Principala preocupare a clienţilor este unde se va duce IRCC-ul, dacă mai cresc dobânzile, cum pot să fac să îmi iau o dobândă fixă cât mai mică”, Anamaria, broker de credite.

„Dobânda fixă este soluţia acum, pentru refinanţările şi pentru Robor şi pentru IRCC”, a completat Irina Chițu, analist financiar.

Din luna octombrie, odată ce IRCC va trece de pragul de 4%, după cum preconizează experții, mare parte din clienții băncilor vor dori să facă refinanțare și să treacă la dobânda fixă.

Citeste si:
Ratele rămân mari și în 2023: Românii cu credite în IRCC vor trece...
Ratele rămân mari și în 2023:...

Acest lucru înseamnă, raportat la un împrumut de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, că rata va îngheța pentru urmăritorii 3-5 ani la 1.510 lei. Analiștii susțin că reprezintă un avantaj, odată cu evoluția dobânzilor, cea înseamnă o economie de aproape 700 de lei pe lună.

„Ce recomandăm, în schimb, clienţilor, este să ia acum o dobândă fixă şi, mai apoi, dacă ajungem la un IRCC de 2-3%, să mergem pe variantă de refinanţare. În momentul de faţă sunt foarte multe bănci care fac campanii pe varianta de refinanţare cu costuri zero”, a transmis Anamaria Feraru, broker de credite, pentru Observator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.