Prețul chiriilor crește în toată țara. Valul de refugiați ucraineni, apartamentele sau casele tot mai scumpe, creditele greu de accesat și inflația mare îi fac pe mulți să renunțe la ideea de a deveni proprietari, așa că cererea de închiriere este din ce în ce mai mare. Acești factori îi determină pe unii antreprenori să forțeze piața și să scoată la închiriere locuințe chiar și cu 100 de euro în plus. 

Proprietarii din București forțează piața chiriilor și cer și 100 de euro în plus

După ce pandemia a adus scăderi de preț la chirii, războiul din Ucraina a reinventat piața. Nu este, însă, singurul motiv. Agentul imobiliar David Grigorescu a explicat pentru Observator că și creditarea e un pilon important pentru mulți.

„Cu certitudine, creditarea îi sperie pe oameni. Cumpărătorii care au venituri la limită, pentru un credit imobiliar, prin creşterea dobânzilor şi prin înăsprirea condiţiilor de creditare nu se mai încadrează pentru a lua creditul”, a declarat specialistul.

Ba chiar, la prețurile actuale, unii tineri nu își mai permit nici chiria. „Deja observăm o creştere de 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", a spus Daniel Crainic, specialist în imobiliare, pentru sursa citată.

Iar cererea tot mai mare nu îi avantajează pe cei care vor să închirieze. În piața actuală, proprietarul are mai multe opțiuni de închiriere în aceeași perioadă și, practic, el decide condițiile de închiriere.

Acest fapt îi face pe mulți antreprenori să forțeze piața și să scoată la închiriere locuințe cu 50 sau chiar 100 de euro peste prețul real. Metoda nu funcționează întotdeauna. Acum, într-o zonă bună din București, o garsonieră atinge costul de 350 de euro și un apartament ajunge la 450 de euro. Nu e nici loc de negociere.

„Foarte puțin, doar dacă oferta este de mult timp pe piață și deja îl costă pe proprietar să n-o aibă închiriată”, a transmis Alexandru Damian, broker imobiliar.

O garsonieră în zonele bucureștere Lujerului, Grozăveşti sau Nerva Traian se închiriază la preţuri cuprinse între 330 şi 400 de euro, iar pentru apartamentele cu două camere tarifele ating și 600 de euro pe lună. La toamnă, când va începe un nou an universitar, preţurile chiriilor vor creşte din nou.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu casele de 250 de euro din satul Rotunda....
Ce s-a întâmplat cu casele de...

Preț chirie garsonieră București


  • Chirie Lujerului - 330-370 de euro

  • Chirie Grozăveşti - 340-400 de euro

  • Chirie Nerva Traian - 400 de euro

  • Chirie Dristor - 350-400 de euro

  • Chirie Titan - 300-350 de euro

„Zona Timpuri Noi, zona Dristor merge foarte bine. Zona Lujerului, zona Grozăveşti, zona Aviaţiei, fix în zona de birouri. Acolo mereu au fost puncte fierbinţi ale pieţei. Chiar şi Tineretului”, a completat Alexandru Damian.

Preț chirie apartament două camere București


  • Chirie Lujerului - 450 de euro

  • Chirie Grozăveşti - 500-550 de euro

  • Chirie Timpuri Noi - 600 de euro

  • Chirie Dristor - 500-600 de euro

  • Chirie Aviaţiei - 600-650 de euro

Reguli noi pentru închirierea în regim hotelier

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, vrea ca toți cei care închiriază locuințe în regim hotelier, inclusiv persoanele fizice, să se înregistreze ca operatori economici autorizați de Ministerul Turismului.

Citeste si:
Chiriile se scumpesc de la 1 ianuarie 2023. Motivele majorării...
Chiriile se scumpesc de la 1...

Oficialul dorește ca procesul să fie condiționat și de acordul vecinilor. Acest ordin trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Certificatul este prevăzut în Ordonanța 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.