De-a lungul istoriei, atracția pentru aur s-a manifestat adesea. Acest metal prețios a reprezentat dintotdeauna o expresie supremă a bogăției și a fost foarte mult timp un privilegiu al clasei conducătoare, total inaccesibil oamenilor de rând. În prezent, aurul este considerat un activ de refugiu în perioadele de instabilitate financiară și un produs care ne ajută să facem o investiție simplă, ușor de atins de către orice persoană. Totuși, putem considera investiția în acest metal prețios o idee bună? Iată câteva lucruri care te vor ajuta să iei o decizie corectă.

Aurul își păstrează valoarea de achiziție

Atunci când achiziționezi o pereche de cercei din aur, un inel sau o brățară, cu siguranță nu te gândești neapărat cum să transformi bijuteriile într-un veritabil capital financiar, ci mai degrabă cum poți înnobila o ținută elegantă. Însă, trebuie să știi că metalul prețios este considerat una dintre cele mai sigure investiții din lume pentru că, inclusiv în perioadele de instabilitate, își păstrează valoarea de achiziție fără să înregistreze scăderi semnificative de preț.

Este foarte valoros în perioadele de criză

Aurul este un refugiu în vremurile incerte, iar de cele mai multe ori valoarea sa crește semnificativ, deoarece mulți investitori își doresc o mai bună stabilitate, prin urmare vând acțiuni și cumpără acest metal prețios. Randamentul pe care îl oferă o investiție în aur este cuprins între 26 și 29 la sută, iar cele mai evidente avantaje ale direcționării resurselor financiare către o astfel de investiție se referă la siguranța oferită pe termen lung.

Investiția este exceptată de la plata taxelor

În țara noastră, tranzacțiile cu aur destinat investițiilor sunt exceptate de la plata TVA. Persoanele fizice achită impozit doar în anumite situații excepționale, ca de exemplu în cazul în care aurul este moștenit. Taxa se datorează în momentul în care contribuabilul vinde metalul prețios.

Prețul aurului este în continuă creștere

În ultimii zece ani, prețul aurului se află într-o creștere constantă. În plus, în ultima vreme s-a remarcat și o creștere a tendinței instituțiilor bancare centrale de a achiziționa aur, pentru a-și mări activul de rezervă. Metalul prețios își păstrează puterea de cumpărare în timp și devine tot mai valoros, pentru că protejează împotriva inflației, este tangibil și, foarte important, este finit.

Citeste si:
Beneficiile serviciilor de internet fix pentru afaceri
Beneficiile serviciilor de...

Poate fi vândut în orice colț al lumii

Investiția în aur este foarte lichidă, convertibilă în orice moment și recunoscută de orice stat din lume. Metalul este apreciat din Europa și până în Asia, Africa și America, în timp ce acțiunile unei companii ori o anumită valută ar putea avea parte de reacții de indiferență în unele părți ale globului. Acesta este un motiv foarte important pentru cei care investesc în metalul prețios gândindu-se că există riscul unui eventual fenomen de devalorizare bruscă a monedelor național sau a valutelor. Practic, putem spune că aurul este o monedă internațională care poate fi vândută oriunde, în orice moment.

Care este cel mai pesimist scenariu?

Un dezavantaj al investiției în aur îl reprezintă natura speculativă a acestuia. Este aproape imposibil de anticipat prețul acestuia în viitor, piața aurului fiind dependentă de cerere și ofertă. Bineînțeles, în cel mai pesimist scenariu, metalul își pierde valoare și ajunge la un preț foarte mic, determinat exclusiv de utilizarea sa în industrie. Criptomonedele pot înlocui și ele aurul în sensul de activ pentru stocarea valorii, sau tehnologia poate evolua și astfel se va extrage metalul în cantități mai mari. Însă, sunt șanse reduse să se întâmple astfel de lucruri și să fie schimbată percepția oamenilor asupra aurului, care pare de neclintit.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

În concluzie, investiția în aur conferă portofoliului o valoare ce rezidă în predictibilitate. Ușor de vândut oriunde în lume, valoros, rezistent la fluctuațiile de preț, cu un randament bun și foarte apreciat pretutindeni, aurul reprezintă o investiție sigură și cu riscuri destul de mici.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Septembrie 2021 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.