Luminita Anghel si Sistem au fost alesi, sambata seara, sa reprezinte Romania la concursul Eurovision, in ciuda celor care sustineau ca Loredana este marea favorita. Cu un total final de 206 puncte si cu o piesa foarte dinamica semnata Cristian Faur,
Luminita Anghel si Sistem au fost alesi, sambata seara, sa reprezinte Romania la concursul Eurovision, in ciuda celor care sustineau ca Loredana este marea favorita. Cu un total final de 206 puncte si cu o piesa foarte dinamica semnata Cristian Faur, cu un plus de originalitate adus de ritmurile "industriale" ale celor de la Sistem, Luminita Anghel a devansat-o pe Loredana Groza si piesa ei cu influente etno, "Le Le", cotata drept favorita inainte de concursul oficial. In acest an, votul juriului de specialitate a contat 75%, iar cel al publicului, prin televoting, doar 25%. Luminita Anghel & Sistem au primit 10.832 de apeluri telefonice din partea publicului, situandu-se la o distanta uriasa fata de urmatorii clasati: Loredana, cu 3871 de voturi si Nico si Mihai Traistariu, 3439 voturi.
Juriul de specialitate - format din Horia Moculescu, Titus Munteanu, Daniel Alexandrescu, Crina Mardare, Oltea Serban Parau, Berti Barbera, Vlad Cretu, Adi Despot, Eugen Mihaescu, Dan Manoliu, Andrei Kerestely, Catalin Tuta Popescu - a vazut-o pe Loredana pe primul loc, acordandu-i 135 puncte, iar Luminita Anghel & Sistem s-au clasat la o foarte mica diferenta, cu 134 puncte, pe locul doi, potrivit juriului. Astfel, piesa "Le Le" a Loredanei a primit de sapte ori punctajul maxim (12 puncte) de la juriu. Un singur membru al juriului, Berti Barbera, i-a acordat 9 puncte, ceea ce a dus la victoria Luminitei Anghel & Sistem. Clasamentul final a aratat astfel:
1. Luminita Anghel & Sistem - "Let Me Try" - 206 puncte; 2. Loerdana Groza - "Le le" - 201 puncte; 3. Nico & Mihai Traistariu - "All The Time" - 174 puncte; 4. Mandinga - "Soarele meu" - 138 puncte; 5. Pops - "I Need You So" - 122 puncte; 6. Juke Box - "Lonely in Heaven" - 116 puncte; 7. De la Vegas - "Zi si noapte" - 94 puncte; 8. Maria Magdalena Danaila - "Learn To Say Good Bye" - 93 puncte; 9. Centrut Civic - "Living For Today" - 83 puncte; 10. Academica - "Heading For Glory" - 81 puncte; 11. June - "Come Into My Life" - 58 puncte; 12. Shake - "Youtre Right" - 39 puncte.
Loredana, "foarte dezamagita"
Luminita Anghel & Sistem au iesit invingatori intr-o lupta a orgoliilor in care fair-play-ul a lipsit. Rivalii Luminita Anghel si Sistem au stat intr-o parte a studioului muzical, iar Loredana si trupa ei de dansatori, in cealalta, fara sa-si adreseze unul altuia nici un cuvant. In ceea ce-i priveste pe Nico si Mihai Traistariu, acestia, dupa primele apeluri telefonice, aveau deja locul trei asigurat, iesind din cursa pentru primul loc.
Dupa "caderea cortinei", cand totul era clar, invingatorii isi serbau gloria, iar invinsii, sau mai bine zis marea invinsa, Loredana, parasea sediul Televiziunii Romane "foarte dezamagita", dupa cum a marturisit. Loredana a acuzat TVR-ul de "conspiratie" spunand ca i s-a cerut, inainte sa intre pe scena, sa semneze un contract de cesionare a drepturilor de autor asupra piesei, in caz de castig, insa ea a refuzat. "In acel moment am stiut ca nu voi merge la Kiev. N-am reusit niciodata sa trec de TVR, nici in 1994 cand am participat alaturi de Directia 5 si nici acum. Mai mult, prietenii mei si chiar eu am incercat tot timpul sa sunam pentru a vota si nu am reusit nici unul! Doar cateva apeluri la inceput au fost receptionate...", a declarat Loredana.
Ea a declarat presei ca nu o sa mai participe niciodata la vreo selectie pentru Eurovision.
In tabara invingatorilor, Luminita Anghel considera ca rezultatul a fost "cat se poate de corect". Zoli de la Sistem a recunoscut ca, initial, cand Luminita Anghel i-a propus colaborarea pentru Eurovision, a fost sceptic si nu a vrut sa participe. "Loredana are o piesa foarte buna, dar noi am stiut ca suntem buni si am avut incredere in noi, chiar daca ea avea vreo trei luni avans in ceea ce priveste promovarea piesei la televiziune", a adaugat Zoli. Intrebata daca a semnat contract cu TVR, Luminita Anghel a spus: "N-am apucat. Dar daca trebuie, vom semna". Luminita Anghel si Sistem vor participa pe 19 mai la preselectia de la Kiev, Ucraina. In cazul in care se vor califica mai departe, vor concura in finala din 21 mai.
Pe langa batalia orgoliilor, finala Eurovision a fost marcata si de o tragedie, in trupa Juke Box. Bateristul Nicolae Dinescu a decedat, in urma unui atac de cord, chiar in dimineata concursului, trupa participand totusi, indoliata, la concurs, situandu-se pe locul sase.
Editia actuala a concursului este una speciala - anul acesta, Eurovision Song Contest implineste 50 de ani. Prima editie a avut loc in 1956 la Lugano, Elvetia, pentru ca in anul urmator, in Germania, la Frankfurt, sa fie stabilit regulamentul de participare valabil si astazi. Editia 2004 de la Istanbul, Turcia, castigata de Ruslana din Ucraina, a atins cota maxima de audienta si participare din istoria concursului - peste 100 de milioane de telespectatori din 36 de tari participante. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.